Sunday, April 11, 2021

"Zločini" koji su kažnjavani GULAG-om

 


     Iz knjige "Arhipelag GULAG", Aleksandar Solženjicin


  • Krojač je odložio iglu, zabô je, da je opet nađe, u novine na zidu i pogodio pravo u oko Kaganoviča. Klijent je to zapazio. Član 58, teroristička radnja, deset godina.
  • Prodavačica, primajući robu od otpremioca, zapisivala ju je na listu novine, nije imala druge hartije. Nekoliko komada sapuna došli su na čelo druga Staljina. Član 58, deset godina.
  • Rukovodilac seoskog kluba otišao sa stražarom kluba da kupi Staljinovu bistu. Kupili, bista velika, teška. Trebalo bi je staviti na nosiljku i poneti je udvoje, ali rukovodiocu položaj tako nešto ne dozvoljava. »Znaš šta, snađi se nekako i donesi sam.« Otišao. Starac-stražar se mučio, mučio. Uzme pod ruku - ruka kratka. Uzme ispred sebe i kičma puca. Domislio se stari: izvadio kaiš, naturio Staljinu petlju na vrat i - preko ramena, pravce kroz selo. Tu bar nema da se diskutuje, sve je jasno. Član 58-8, teror, deset godina.
  • Pastir se naljutio na svojeglavu kravu i opsovao: »Kurvo kolhozna!« - član 58, vremenska kazna.
  • A u knjigovodstvu sovhoza visila parola: »Život je postao bolji, život je postao veseliji. Staljin« Neko dopisao »u« crvenom olovkom - ispalo da je Staljinu život nostao veseliji. Krivac nije ni tražen - strpano je celo knjigovodstvo.
  • Članom 58 kažnjava se i prikupljanje priloga u pogonu za pomoć zatvorenom radniku. (Kako su se samo usudili?!)
  • Grigorij Jefimovič Generalov (iz smolenske oblasti) optužen je zato što se opijao  »iz mržnje prema sovjetskoj vlasti« (a on se opijao zato što je loše stajao sa ženom). Osam godina.
  • Reunov i Tretjuhin, komunisti, nešto su se bili zabrinuli, kao da im je muva bila pod rep ušla, što odavno nema kongresa Partije**, statut se ne poštuje (štenad - kao da je to njihova briga!... ). Dobili po banku.
  • Faina Jefimovna Epstejn, van sebe od Trockijevih zločina, upitala je na partijskom sastanku: »A zašto je on pušten iz SSSR?« (Sad će Partija još i njoj polagati račune! A možda se i sam Staljin zbog toga živ jeo?) Za to nezgodno pitanje ona je zasluženo dobila (i odležala) uzstonce t r i   k a z n e. (Bez obzira na to što ni islednici ni tužioci nisu mogli da joj objasne šta je zgrešila.)

No comments:

Post a Comment