Saturday, June 25, 2016

BREXIT

Komentariše se o tome kako su se Britanci odlučili protiv "zajedništva" i za "podizanje zidova" i sl. Ja ne vidim da se uopšte ovde o tome radi. Uostalom, ta specifična tema "podizanja zidova" je u primarnom fokusu medija samo u zadnje vrijeme, zadnjih mjeseci. A pogledajte o čemu se pričalo posljednjih 10 godina.

Molim vas, pogledajte diskusije koje su se vodile u evropskom parlamentu u posljednjih desetak godina. Ima ih na youtube-u koliko hoćeš. Poslušajte kako govore EU predsjednici raznih EU tijela, kao što je npr Baroso (ili van Rumpoj, Junker, Šulc). Užasna, nevjerovatna demagogija, šuplja priča, sastavljena od fraza, i nikad ne odgovarajući direktno na jasne probleme i pitanja. Uvijek se sve svede na "unity", "we need strong European team", "union for the citizens", "today we start the new Europe" (nekoliko puta zadnjih godina), "We must send the message that we will stick together and together overcome this crisis", "this is THE ONLY way", "it will require time, determination, persistence" i slično.

A u realnosti ide ovo: "Grčka ne smije raspisati izbore, ako ovo ili ono", "Referendum Francuske o ustavu ništa ne znači". "Ne smijemo obraćati pažnju na odluku Iraca". Bilo koje pitanje koje se postavi, ili zamjerka koja se uputi, ne dobija odgovor, nego samo direktivu. Kao maloj djeci. I još plus gomilu ružnih, blatnjavih etiketa: "populists", "ekstremists", "ultra nationalists". Znači, bolje ne pitaj ništa, ne komentariši.

Pa zar je to zajedništvo? Zar to može doprinijeti zajedništvu ili bilo kakvim dobrim odnosima, koji poštuju drugu ličnost? Ne, nego upravo suprotno bilo kakvoj zajednici i poštovanju, to je arogancija birokrata i njihov osjećaj elitizma. Baš kao što je naš premijer rekao ovih dana "Iako sam siguran da bi se građani Srbije slično izjasnili kao Britanci, siguran sam i da žele bolju budućnost, zato ostajemo na putu EU". Mislim svarno...

Pjesnik je upravo ovo opisao davno:

"koliko demagogije sustavno poređane u artiljerijske salve
koliko pokradenih misli iza koji ne stoji ništa osim mržnje sujete vlasti"

No comments:

Post a Comment